مهندس قاسمیان با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی گیلان در حال حاضر حدود ۱۹ هزار و ۷۰۰ نفر عضو دارد، گفت: از این تعداد، حدود ۹ هزار نفر دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در ۷ رشته عمران، معماری، برق، مکانیک، شهرسازی، نقشهبرداری و ترافیک هستند.
مهندس عبدالرضا قاسمیان،رئیس نظام مهندسی ساختمان استان گیلان شب گذشته ، چهارم اسفند ۹۴ با حضور در بخش ویژه گفتگوی خبری اخبار ساعت ۲۰ شبکه استانی گیلان ( شبکه باران) با ،با بیان اینکه سرزمین ایران ارمغانهای فراوانی به جهان معماری عرضه داشته است، اظهار کرد: ایران دارای تاریخ چندهزار ساله در معماری است.
وی با اشاره به توسعه و تکامل هنر معماری ایران به دست فرهنگ و مذهب از گذشته تاکنون، افزود: طراحی مناسب، محاسبات دقیق، فرم درست پوشش، رعایت مسائل فنی و علمی، ایوانها و ستونهای بلند و تزیینات گوناگون در عین سادگی، نمایشگر شکوه معماری ایرانی است که در مقایسه با معماری سایر کشورها ارزش و امتیاز بالایی دارد، متاسفانه سبک معماری در شهرها که هویت و فرهنگ کشور ما را نشان میدهد، امروزه مورد بیمهری قرار گرفته است.
رئیس نظام مهندسی ساختمان گیلان سودمحوری و تمایل به بهرهگیری از سبکهای غربی و اروپایی را یکی از دلایل فاصله گرفتن شهرها از معماری اصیل ایرانی – اسلامی دانست و تصریح کرد: طی سالهای اخیر دیدگاهها نسبت به ساختمان به عنوان یک کالای اقتصادی تغییر کرده است. البته حساسیتهای سازهای و ایستایی همچنان وجود دارد، اما معماری و فضاهای کالبدی کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
مهندس قاسمیان با اشاره به تاکید سند چشمانداز بیستساله نظام در افق ۱۴۰۴ به مبانی ایرانی – اسلامی نظام ساخت و ساز کشور، گفت: افق ۱۴۰۴، چشمانداز توسعه ایران را در زمینههای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و… تبیین کرده است. یکی از مباحث مورد توجه این سند، بازآفرینی و روزآمدسازی معماری ایرانی – اسلامی است.
وی از تشکیل ستاد ملی بازآفرینی شهری در وزارت راه و شهرسازی و استانها خبر داد و عنوان کرد: تشکیل ستاد ملی بازآفرینی شهری در وزارت راه و شهرسازی و استانها با هدف احیاء، بهسازی و نوسازی محلات هدف صورت پذیرفته است و ادارهکل راه و شهرسازی در استان، مجموعه شهرداریها و سازمان نظام مهندسی ساختمان متولیان امر ساخت و ساز هستند و نظارت دقیق بر این امر دارند. این نظارت در راستای مقررات ملی ساختمان(تدوین شده از سوی وزارت راه و شهرسازی) صورت میگیرد.
عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان مردمواری(توجه به مقیاس انسانی)، پرهیز از بیهودگی(ساده بودن)، ایستایی و استحکام، خودبسندگی(مصالح بومی و محلی) و درونگرایی(حریم خصوصی) را پنج اصل معماری سنتی ایران دانست و خاطرنشان کرد: حرکت به سمت معماری ایرانی – اسلامی نیازمند برنامهریزی درازمدت فرهنگی، اقتصادی و حتی اجتماعی است. باید بتوانیم معماری سنتی ایران را که مبتنی بر فرهنگ ماست، در عملکردهای روز دنیا مدنظر قرار دهیم. دانشگاههای میتوانند آغازگر این حرکت باشند.
مهندس قاسمیان با بیان اینکه گروه معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان مفاهیم فرهنگی را در نقشهها وارد کرده است، ادامه داد: معماری سنتی باید در مقررات ملی ساختمان گنجانده و کنترل شود.
وی میانگین عمر ساختمان در کشورهای پیشرفته را بین ۸۰ تا ۱۰۰ سال دانست و عنوان کرد: میانگین عمر مفید ساختمان در ایران حدود ۳۰ سال است. خوشبختانه استان گیلان با وجود شرایط خاص آب و هوایی، به میانگین کشوری نزدیک میباشد.. البته آییننامه تعمیر و نگهداری ساختمان به تازگی ابلاغ شده است.
مهندس قاسمیان از صدور شناسنامه فنی – ملکی برای ساختمانها خبر داد و گفت: این شناسنامه سندی حاوی تمام اطلاعات فنی و ملکی ساختمان اعم از استانداردسازی مصالح، استفاده از دانش روز و صنعتیسازی در ساخت و ساز به جای استفاده از شرایط سنتی است. این اطلاعات به خریدار منتقل میشود. پیشنیاز این شناسنامه، یک دفترچه شامل اطلاعات ساختمان از ابتدای طراحی تا انتهای اجراست. در واقع کلیه جزییات سازهای و تاسیاسات مکانیکی و برقی توسط ناظرین در این دفترچه درج و منجر به صدور شناسنامه فنی – ملکی میشود.
رئیس نظام مهندسی ساختمان گیلان اضافه کرد: صدور شناسنامه حدود یک سال و نیم گذشته برای ساختمانهای بالای ۵ طبقه و بیش از ۲ هزار مترمربع آغار کرده شده است. تاکنون ۴۷۰ پروژه با زیربنای حدود ۹۰۰ هزار مترمربع در راستای تامین حقوق بهرهبرداران در دست اجراست.
وی زلزله سال ۶۹ منجیل و رودبار را نقطه عطف توجه دولت به ساخت و ساز خصوصی دانست و یادآور شد: قانون آزمایشی نظام مهندسی ساختمان از سال ۷۱ اجرا شد، اما قانون «نظام مهندسی و کنترل ساختمان» در سال ۷۴ به تصویب رسید. در پی این قانون، آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله در آبان ۹۳ ابلاغ و از مهر امسال اجرایی شد لذا همه سازمانهای نظام مهندسی ساختمان موظف به کنترل سازههای ساختمانی هستند. البته با توجه به شرایط جدید و بهروزرسانی علم ساختمانسازی، ویرایش آییننامه مذکور نیز بهروز میشود.
مهندس قاسمیان با بیان اینکه استان گیلان جزو استانهای پیشرو در زمینه رعایت مقررات ملی ساختمان است، از انعقاد تفاهمنامه سهجانبه بین ادارت کل راه و شهرسازی و استاندارد استان با سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان خبر داد و تصریح کرد: سازماندهی خدمات آزمایشگاهی(از جمله نمونهبرداری حین بتونریزی) و ساماندهی شرکتهای ساختمانی دارای صلاحیت در فاز نخست این تفاهمنامه اجرایی شده است. نظارت بر اجرای آسانسورها نیز جزو برنامههای آتی میباشد.
وی از عضویت ۴۰۰ هزار نفر در سازمان نظام مهندسی کشور خبر داد و بیان کرد: سازمان نظام مهندسی گیلان در حال حاضر ۱۹ هزار و ۷۰۰ نفر عضو دارد که از این تعداد، حدود ۹ هزار نفر دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در ۷ رشته عمران، معماری، برق، مکانیک، شهرسازی، نقشهبرداری و ترافیک هستند. استان گیلان ۵ درصد اعضای کل کشور را داراست. فرایند جذب اعضا بعد از فارغالتحصیلی از رشتههای هفتگانه و دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی پس از شرکت در آزمون ویژه انجام میگیرد.